Blog 4 3/3

Ljud och musik och en till fiende

Tim Rojo, Team 5

Hej!

Efter att blivit klar med vår skjutande fiende förra veckan så var det dags att implentera ännu en ny fiende i spelet. Denna fiende skall istället skjuta en ”beam” mot spelare för att på det sättet begränsa vart spelaren kan röra sig. Denna mekanik är väldigt viktig i designen av  spelet då vi tidigare fått feedback på att spelaren inte behövde röra på sig tillräckligt för att klara sig.  Till en början var det tänkt att vi skulle använda fallande träd från sidan av skärmen för att få samma effekt. Men eftersom spelet måste bli klar innan betan så var vi tvungna att ta bort vissa features.

För att implementera denna nya fiende så använde jag samma kod som jag skrev förra veckan när jag jobbade med den första skjutande fienden.Hur jag gjorde kan du läsa härBlog 3 25/2. Beamerfienden i sig har samma funktioner som vår skjutande fiende men själva projektilerna är annorlunda och kommer ha ett annat beetende.

Istället för att ha en vanlig projektil så ritas en linje ut itsället, som i egentligen är en avlång rektangel,  för att  SFML fungerar på detta sätt. Jag satte även origin punkten i y- led på projektilen till  0. Detta för att få ”beamen” att skjuta ifrån fienden som en stråle istället för att bara rita ut ett avlång projektil. Vilket gör att fiender kan skjuta denna i 360 grader för att träffa spelaren.

I bilden nedan försöker jag förklara hur det fungerar.

Förklaring beam

Jag tog också bort hastigheten på projektilen då den inte ska åka mot spelaren utan endast sikta mot spelaren.

Jag har fortfarande problem med att få allt detta att fungera som vi vill ha det. Vi vill t.ex. få beamen att skjuta med en delay. Det vill säga  att den ”sparar” spelarens position för att senare skjuta där spelaren var efter en några sekunders period. Det är i alla fall tanken och vi har inte fått projektilerna att bete sig så ännu.

Beamer hitbox

Bilden visar beamer projektilens hitbox då vi inte har en sprite sheet klar för denna projektil ännu.

Eftersom ingen i vår grupp har några tidigare kunskaper i något ljud eller musik program så har vi haft problem lite problem med att lista ut vad för slags ljud och musik vi skall ha i spelet. Vi tänkte till en början att ha 8bit musik då det passar spelets pixelart design. Jag fick hjälp av en utomstående vän som gjorde musiken till spelet. Problemet är endast att han knappt fått något material att få inspiration ifrån när han började producera musiken. Detta har gjort att musiken fortfarande är under arbete men vi har en version av ”main theme” som fungerar.

Ljudeffekterna gjorde jag själv med hjälp av programmet ”Audacity” där jag helt enkelt spelade in mig själv och andra ljud och mixade om det totalt för att få det låta oigenkännligt men ändå passande för spelet.  Det är kul med roliga ljudeffekter.

 

 

Blog 4 3/3

En reaktion på ”Blog 4 3/3

  1. För det första så är det en väldig väl skriven blog post men som Markus har skrivit och sagt flera gånger så ska blog posten bara handla om en artefakt. Därför när du började att ta upp musiken så blev det lite förvirring om du hade fått reda på den informationen. Jag förstår självklart att det är svårt att få ihop 400 ord om en sak.

    Som sagt i början är den väldigt väl skriven och du förklarar hur ni vill ha det men med det sagt så undrar jag hur bra det kommer att bli om den kan skjuta en ”beam”.

    Det jag kom på nu så är det väl bara att ändra storleken i X-leden när den är skapad så att rektangeln blir längre som en ”beam”. Det svåra kan vara att skapa rotationen och vad som händer om fienden som skjuter går ner efter att den har börjat skjuta. Om den följer med fienden eller om den stannar kvar på samma plats för då skulle ju fienden döda sig själv.

    Undrar också hur det blir om den skjuter en beam som hamnar på en annan fiende eller en annan projektil.

    Delayen som ni vill ha är inte så svår att göra det var den första fienden vi hade då den stannade fick reda på spelarens position och sen gick dit.

    Tack för mig
    //
    Andreas Sjögren

    Gilla

Lämna en kommentar